HTML

Annaélete

Ebben a blogban a velem történő, engem érdeklő dolgokról fogok írni. Például a kirándulásokról, túrázásról, bosszankodásaimról, és örömeimről.

Friss topikok

Címkék

3000 (1) állás (1) állás keresés (2) aquamobil (1) átváltás (1) autó (1) baba (1) bababútor (1) babakocsi (1) babaruha (1) baba ágynemű (1) babkocsi (1) bakancs (1) bank (1) betegápoló (1) betegség (1) bicaj (2) bloggerverseny (1) blogger verseny (1) bringa (1) csákvár (1) csányi (1) cumisüveg (1) dekupázs (1) depresszió (1) deviza (1) diana (1) diéta (1) doboz (1) egytál étel (1) érdekesség (1) erőnlét (1) étel (1) fekete kenyér (1) felelőtlenség (1) főétel (1) fogyókúra (1) főtt tojás (1) főzés (3) frank (1) gasztro (3) gasztronómia (2) gazdag (1) geoaching (1) geocaching (2) globalizáció (1) gyerek (1) gyerek holmi (1) gyerek ülés (1) gyógyír (1) gyógyszer (1) hamuban sült pogácsa (1) használt elem (1) ház (1) házi betegápoló (1) hegy (1) hírek (1) hitel (4) hobbi (1) humor (1) húsvét (1) húsvéti sonka (1) influenza (1) ingókő (1) ízletes (1) jégbarlang (1) jó modor (1) kerékpár (2) kirándulás (3) kiságy (1) kismama (1) kispapa (1) (1) köd (1) kőleves (1) kommunikáció (1) korszerű (1) korszerű étkezés (1) közlekedés (1) lakberendezés (1) lamberg kastély (1) lecsó (1) lopás (1) magázódás (1) máglyarakás (1) malév (1) malév jegy (1) mellszívó (1) mit (1) mit főzzek (2) mlm (1) mór (1) munka (2) önéletrajz (1) orbán (1) ördögök építménye (1) öregedés (1) otp (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pajzsmirigy betegség diétája (1) pákozd (1) pákozdi ingókő (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (1) pelenka (1) pocaklakó (1) rakott krumpli (1) spórolás (1) sütés (2) sütőforma (1) svájci frank (1) szabálytalankodó (1) szegény (1) székesfehérvár (1) szent györgy (1) szeretet (1) szikla (1) takarító (1) tegeződés (2) tesz vesz (1) töltött csirke (1) trianoni kereszt (1) túra (3) túrázás (2) turizmus (1) újrahasznosítás (1) updated (2) vásárlás (1) végtörlesztés (3) vicc (1) vizes (1) vizitorna (1) zabliszt (1) főzzek (1) ma (1) Címkefelhő

3.UPDATED A mesékben a hercegek, királyok a betegek

2012.04.07. 00:51 Mmanna

Updated. Mit is jelent ez a szó?

 szotar.sztaki.hu/dict_search.php

updatedkorszerűsített
to updatekorszerűsít
modernizál

Keresés a kibővített szótárban :

3 különböző kifejezést találtam:

updatedhatályos
to updatefelfrissít
naprakészre hoz

Szóval, korszerűt jelent? Nem mondok újat ezzel senkinek, hogy minden kornak megvannak a maga korszerű termékei, szokásai, divatjai. Nem is olyan régen a hidrogénezett margarinok voltak a legkorszerűbb termékek. Ma viszont, ördögtől valónak tartjuk. 

Eszembe jutott, hogy úgy 30-35 évvel ezelőtt, amikor  cseregyerekként a Szovjetunióban nyaraltam jó pár társammal együtt, milyen furán néztünk a fekete kenyérre, és sajnáltuk a tábor lakóit, hogy nem fehér kenyeret esznek. Nekünk hoztak/sütöttek fehér kenyeret, ami inkább kalácshoz hasonlított. Azt gondoltuk, hogy azért esznek olyan kenyeret, mert szegények.
Nos nem jártunk nagyon messze az igazságtól, akkortájt ott még igencsak hiányoztak a boltok polcairól az árucikkek. Mondhatni, tök üresek voltak a polcok. Később, amikor pár év múlva meghívott minket  az egyik levelezőtársam magukhoz (Moszkvába), akkor úgy közelebbről is megnézhettem, milyen sok fáradtságába került a vendéglátóimnak beszerezni még az alapvető élelmiszereket is.  
Akkor nem is értettem igazán, mai eszemmel már tudom, milyen sokat tettek akkor értünk.
Nem azért, mert már akkor  belekóstolhattunk, a ma egészségesnek tartott élelmiszerekbe, hanem mert tényleg mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat.

Az addigi ismereteink, a mesék, és az olvasmányok alapján is azt feltételeztük, hogy a szegények esznek korpás, meg rozsos, meg mindenféle nem fehér  és nem búza és nem finom liszttel készült pékterméket. Finom fehér cipó és étellel rogyásig rakott asztal mesében is csak a grófkisasszonynak járt.  A szegénylegény  meg a hamuban sült pogácsát vitte a tarisznyájában, meg kő levest evett. 
Ma már azért  a kőlevesért kell bizonyos helyeken horribilis összegeket fizetni Wellness táborban, és  léböjtkúrának hívják . Ha - ha,  ez vicc volt. Vagy komolyan mondtam?

Ha már mese. A mesékben a királynak, a királykisasszonynak, meg a  hercegeknek, grófoknak meg mindenféle módos embernek volt valamilyen nyavajája. Itt fájt nekik, meg ott, meg  mindenhol.  Szomorúság és kedvetlenség is gyötörte őket. Mai szóval: depressziósak voltak, akiket meg kellet nevettetni. Aztán az erőnléttel is gondjuk volt a jómódú hercegeknek.
Aki mindig tudta a betegségre a gyógyírt, vagy  legyőzte a gonoszt az a kiközösített legkisebb, vagy a még inkább lenézett szegénylegény volt, aki mint tudjuk, kőlevest evett :-).
A jómódú, mindenféle jó zsíros husival, fehér kenyérrel teli hasú versenytárs labdába se rúghatott..

Vissza a gyökerekhez? Mert  a fentiek alapján sanyarú sorsú elődeink, még a konzervgyárak, cukorgyárak, tésztagyárak stb. előtt,  mai szemmel nézve, egészségesen étkeztek.
Vagyis akkor nem is a korszerű a jó fordítás, hanem a felfrissít, hisz csak a régi tudást kell előbányászni valahonnan? És persze tudományosan megmagyarázni. Innentől a naprakészre hoz is illik ide. Hisz  a felfrissített tudással összeszedett alapanyagokból, már nem a füstnyílással ellátott konyha közepén a bográcsban, hanem valamelyik űrtechnológiás alapanyagú sütő-főzőedényben  és a légkeveréses sütőben készítünk ízletes és egészséges ételt. 

Még egy gondolat:
Manapság a szegényebbek eszik a fehér lisztet, finomított cukrot. Valamiért a nem is oly rég hulladéknak, állateledelnek titulált korpa, zabliszt és társaik sokkal többe kerülnek, mint  a sima búza liszt Ezeket és a belőlük készült ételeket  inkább csak a ,,módosabbak" engedhetik meg maguknak
 

Szólj hozzá!

Címkék: depresszió étel gyógyszer gazdag szegény erőnlét korszerű kőleves gyógyír ízletes updated fekete kenyér hamuban sült pogácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://mannaelete.blog.hu/api/trackback/id/tr94368911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása