HTML

Annaélete

Ebben a blogban a velem történő, engem érdeklő dolgokról fogok írni. Például a kirándulásokról, túrázásról, bosszankodásaimról, és örömeimről.

Friss topikok

Címkék

3000 (1) állás (1) állás keresés (2) aquamobil (1) átváltás (1) autó (1) baba (1) bababútor (1) babakocsi (1) babaruha (1) baba ágynemű (1) babkocsi (1) bakancs (1) bank (1) betegápoló (1) betegség (1) bicaj (2) bloggerverseny (1) blogger verseny (1) bringa (1) csákvár (1) csányi (1) cumisüveg (1) dekupázs (1) depresszió (1) deviza (1) diana (1) diéta (1) doboz (1) egytál étel (1) érdekesség (1) erőnlét (1) étel (1) fekete kenyér (1) felelőtlenség (1) főétel (1) fogyókúra (1) főtt tojás (1) főzés (3) frank (1) gasztro (3) gasztronómia (2) gazdag (1) geoaching (1) geocaching (2) globalizáció (1) gyerek (1) gyerek holmi (1) gyerek ülés (1) gyógyír (1) gyógyszer (1) hamuban sült pogácsa (1) használt elem (1) ház (1) házi betegápoló (1) hegy (1) hírek (1) hitel (4) hobbi (1) humor (1) húsvét (1) húsvéti sonka (1) influenza (1) ingókő (1) ízletes (1) jégbarlang (1) jó modor (1) kerékpár (2) kirándulás (3) kiságy (1) kismama (1) kispapa (1) (1) köd (1) kőleves (1) kommunikáció (1) korszerű (1) korszerű étkezés (1) közlekedés (1) lakberendezés (1) lamberg kastély (1) lecsó (1) lopás (1) magázódás (1) máglyarakás (1) malév (1) malév jegy (1) mellszívó (1) mit (1) mit főzzek (2) mlm (1) mór (1) munka (2) önéletrajz (1) orbán (1) ördögök építménye (1) öregedés (1) otp (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pajzsmirigy betegség diétája (1) pákozd (1) pákozdi ingókő (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (1) pelenka (1) pocaklakó (1) rakott krumpli (1) spórolás (1) sütés (2) sütőforma (1) svájci frank (1) szabálytalankodó (1) szegény (1) székesfehérvár (1) szent györgy (1) szeretet (1) szikla (1) takarító (1) tegeződés (2) tesz vesz (1) töltött csirke (1) trianoni kereszt (1) túra (3) túrázás (2) turizmus (1) újrahasznosítás (1) updated (2) vásárlás (1) végtörlesztés (3) vicc (1) vizes (1) vizitorna (1) zabliszt (1) főzzek (1) ma (1) Címkefelhő

Móri és csákvári kirándulás

2011.09.27. 10:45 Mmanna

  A vasárnapi GPS koordináták (Pannon Lapok Társasága  kirándulások) a Lamberg kastély kapujához vezettek minket. Állítólag a Lambergék nyári laknak építették, építtették pontosabban ezt a kastélyt. Tudtak élni na! J

Ma könyvtárként és művelődési házként  üzemelteteti az önkormányzat. Pénz híján csak lassan folyik a kastély rekonstrukciója, de azért így is el lehet képzelni milyen szép lehetett eredeti állapotában.  Hátránya, hogy az eredeti berendezés hiányában csak elképzelni lehet a pompát, előnye viszont, hogy a település jelenlegi életéből többet lát az ember lánya/fia aki ide téved. Például a könyvtár falán lógó kerámiák,  a polcokon az origami alkotások,  a picében a borospalackok, a kertben a szobrok stb. mind helyi alkotók, termelők munkáját dicsérik. A régi kútházban ha jól emlékszem Kováts Judit keramikus alkot. Bocsánat a ,,ha jól emlékszem” kitételért, de úgy léptünk be a házba, hogy ott a kútház gépeit fogjuk látni, és bizony nagyon zavarba jöttem, hogy égető kemence és sok -sok kerámia található, valamint két hölgy akik szemmel láthatólag nem látogatók, hanem ott dolgoznak.  Néhány szót beszélgettünk ugyan, de zavarom nem nagyon múlt, hogy csak úgy becsörtettem valaki világába, így gyorsan eljöttünk.
 Később, amikor már egy kedves, lelkes fiatal hölgy vezetésével  jártuk be a kastély épületét, ő mondta, hogy a kútházban most keramikus műhely van.
Itt azért megjegyzem, hogy valószínűleg az előző heti kirándulásokhoz hasonlóan most sem sikerült jól kommunikálni a kirándulások szervezői és helyi látnivalók üzemeltetői között. Ahogy a múlt héten a Sághegyi  múzeum nem volt nyitva , itt  most bár nyitva volt a kastély, és vezető is volt, de szerintem nem számítottak ekkora forgalomra és a keramikus hölgy sem számított ennyi látogatóra.  
És még egy megjegyzés: Móron egy hét múlva lesznek a bornapok. Szerintem jobb ötlet lett volna arra a napra szervezni ezt a kirándulást.   Most is kaptunk kedvezményre jogosító kuponokat szálláshelyre, étterembe, a kastélyba, és a Csákvári várba. Most viszont, a szálláshelyet szinte senki nem vette igénybe, míg pl. a jövő héten akár többen is eljöttek volna több napra is. 
Ahogy beszélgettünk a többi látogatóval, kirándulóval,  szerintünk ekkorra forgalom talán egész évben nem volt  itt sem és az eddig meglátogatott helyeken sem (kis túlzás), mint most a Pannon Lapok kirándulásai miatt. Egy picivel több odafigyelés,  a  helyi programokkal való összefésülés, és még jobbak lennének, még több embert vonzanának ezek a kirándulások, hisz valóban szép, érdekes, és értékes helyei hazánknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

A pincében

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a szódavízgyártó szerkezet is a pincében volt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerámia képek a könyvtárban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Origami figurák a polcokon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerti pavilon  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

madaras ház a kertben

 Miután  körülnéztünk Móron, elindult visszafelé.  Megálltunk ebédelni a  városszéli fogadóban. Épp jókor, mert kezdett gyülekezni az éhes kiránduló sereg, és a fogadó vendégei is ebédelni szerettek volna. Ide szólt az 50 %-os kuponunk egy sváb menüre, de mi inkább az étlapról választottunk. Zs. kacsamájjal töltött csirkemellet krumplival, én pedig csíkokra vágott grillezett  csirkemellel és füstölt  szalonnával  szórt, balzsamecetes salátát ettem. Finom volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt ebédeltünk. Lovardája is van.

Ebéd után Csákváron álltunk meg. Most nem választottuk a piros, vagy kék túraútvonalat,  ami Mórról elvezet a várhoz, mert délután   még a család diófáit is meg kell látogatni, összeszedni a lehullott termést. És ugye mindkettő időigényes.
Sokan mondták, hogy mit akarok nézni a Csákvári váron, hisz az egy rom, ami alig látszik ki a földből.  Nos akik ezt mondták, azok nagyon régen voltak ott. Folyamatosan  épül, szépül nemcsak a vár, hanem a környéke is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos azért így sem úsztuk meg egy kis erőlködés nélkül. A várhoz a nehezebb utat választottuk  felfelé.

Izgalmas volt, a meredek lépcsősoron felmenni.  A várból nagyon szép a kilátás, kár hogy párás volt az idő, de így is szép volt.  És voltak olyanok is, akiknek a meredek lépcső nem elég. Csodálatos dolog lehet sziklát mászni.  Erős és bátor fiatal nők és férfiak mutatták tudásukat, persze nem nekünk, a saját kedvükre, maguk örömükre másztak.  Lefelé mi  azért  már a könnyebb úton jöttünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lent a parkoló, ahol az autóval jövők hagyhatják a járművet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A parkoló mellett játszótér, is van a kisebbeknek, büfé az éhesebbeknek, és vannak szalonnasütőhelyek, ill. asztalok és padok azoknak, akik otthonról hoznak elemózsiát. 

   Nagyon szép helyen laknak a Csákváriak. 

Szólj hozzá!

Címkék: mór túra kirándulás csákvár lamberg kastély

A bejegyzés trackback címe:

https://mannaelete.blog.hu/api/trackback/id/tr453259730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása