A Húsvéti sonka nálunk is megfőtt. És a sonka levében a tojás is. A vízbe a sonka mellé babérlevél és szemes bors is került. A főző lében hagytuk szépen kihűlni őket.
De csak sonkát és tojást azért mégsem kéne napokig enni, ezért könnyebb kaják is szerepelnek a mai menüben.
Sült csirke comb vele sült burgonyával, savanyúval volt a mai vacsora.
A képen: a sült csirkecomb stimmel , de párolt zöldbabbal, és mert vannak nálunk krumpli függők is, ezért főtt krumplival volt pár napja a vacsi. A mai vacsora hamarabb elfogyott, és utána jutott eszembe, hogy nem csináltam fotókat.
Annak idején amikor lakást kerestünk, nekem kikötésem volt, hogy legalább a konyhában legyen gáz. A gáztűzhelyen a gázlángon egy húsvillára feltűzve szoktam a csirke alkatrészeit megperzselni, pontosabban a tollpihéket leperzselni a bőréről. Ez lehet, hogy csak az én flúgom, de nem szeretem, ha tollpihék kandikálnak ki mondjuk panír alól.
A sült csirke fűszerezése: kevés gyömbér, picike szerecsendió, só, bors, őrölt kömény, fokhagyma. Szoktam az előbbi fűszereket joghurtba keverni, és a csirkét ezzel a joghurttal kenem meg vastagon, majd hagyom állni. Nagyon szépen magába szívja a husi a joghurtot.
A sütőbe teszem zsiradék nélkül, csak pici vizet öntve alá, és persze lefedve. Bőrével együtt sütve, enged magából annyi zsiradékot, hogy külön semmiképp sem kell. A sütés végén leveszem a fedőt, és megpirítom a bőrét ropogósra