Rántott csirkemell, petrezselymes burgonya, csőben sült karfiol.
Hogy mennyire update? Nem tudom, de a hozzávalók egészségesebbek, mint a hagyományos ételé.
Amit a zablisztről megtudtam:
A zablisztben a többi liszthez képest sokkal kevesebb a keményítő (ami egy cukormolekulákból álló szénhidrátlánc), sok benne a vízben oldható rost, alacsonyabb a GI értéke. Kevésbé emeli meg a vércukor szintet, mint más gabona.
És a búzakorpáról:
Élelmi rostokban gazdag étrend-kiegészítő készítmény. Nagy része nem emészthető, ún. ballaszt anyagokból áll, melyek jó hatással vannak az anyagcsere folyamatokra. 54% növényi rostot tartalmaz és kiváló magnéziumforrás. Semleges ízű. Gyümölcslevekben, tejben, joghurtban, levesben hamar felveszi a nedvességet. "Az étkezési búza terméshéját, aleuronrétegét és a csíra egy részét tartalmazza, a lisztnél nagyobb, meghatározott szemcseméret-eloszlás mellett.... Az étkezési búzakorpa héjrészecskékből áll, a héjhoz tapadó lisztszemcséket tartalmaz". (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
Rántott hús receptje:
- Liszt: 2/3 rész zabliszt + 1/3 rész búzaliszt
- tojás felverve
- Zsemlemorzsa + zabkorpa 1/2 részben + szezámmag 1-2 kanálnyi
- csirkemell szeletelve, gyengén sózva. Amikor besózom, és egymásra rakom a mell szeleteket, akkor a rétegek közé kis joghurtot is teszek. Vagyis sós, joghurtban áll a csirke legalább fél órát. Van, hogy reggel előkészítem így, beteszem a hűtőbe, és délután amikor hazajövök, akkor már süthetem is.
A húst a rendes módján sütjük: lisztbe majd tojásba majd morzsába mártjuk és bő forró olajban sütjük.
Csőben sült karfiol:
A karfiolt rózsáira szedjük, megpároljuk sós vízben (vagy kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk kiengedni) Tűzálló tálba, vagy tepsibe tesszük, és leöntjük tejföllel, amibe én pici sót, egy gerezd zúzott fokhagymát és snidlinget tettem. Megsütjük, míg a tejföl a karfiolon megpirul. Sajttal is meg lehet szórni, vagy a tejfölbe sajtot is lehet keverni mielőtt a karfiolra öntjük, de számolni kell akkor a többlet kalóriával.
Petrezselymes burgonya:
Vajon vagy olajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemzöldjét, megsózzuk gyengén, kis vízzel felengedjük, épp hogy ellepje, és visszaforraljuk zsírjára. Belekeverjük a főtt burgonyát.
Tartottam tőle, hogy életem párja negatív megjegyzéseket tesz a rántott husira, mivel nem igazán díjazza a ,,reform" kajákat. De nem! Egyetlen szó nélkül ette meg, és a ,,Megint jót főztél, köszönöm" hagyta el a száját, amikor befejezte.